Naast bijenkasten staan er op het stadhuis en de bib voortaan ook zonnepanelen. Ook op het Sociaal Huis, de Bogaard en andere stedelijke gebouwen werden zonnepanelen geplaatst. Stad Geel pakt haar energieverbruik aan met hulp van het Vlaams Energiebedrijf.

De stad koos voor een grondige totaalaanpak in de vorm van een energie-prestatiecontract met Cofely Services, de Energy Services Company (ESCO). In het contract zijn 10 stedelijke gebouwen opgenomen.

Stad Geel zal in deze tien gebouwen maar liefst 45% op haar elektriciteitsverbruik en 18% op haar aardgasverbruik besparen. Via een energieprestatiecontract wordt het bedrijf dat energiediensten levert, in dit geval Cofely Services, verplicht deze energiebesparing jaarlijks te bereiken.

Cofely Services heeft een pakket aan energiebesparende maatregelen voorzien van 1,7 miljoen euro. Gedurende twaalf jaar betaalt Stad Geel deze investeringen terug met een deel van de energiebesparing. Zo zorgt een energieprestatiecontract ervoor dat er geen druk staat op het budget.

Energiebesparende maatregelen

De energiebesparende maatregelen op tien stedelijke gebouwen in contract zijn onder andere:
• de plaatsing van 1123 zonnepanelen of 316 kWp aan vermogen verdeeld op het stadhuis, het sociaal huis, de bibliotheek, de Bogaard, school de Burgstraat en de kunstacademie in de Kollegestraat;
• de vernieuwing van 4 stookplaatsen met warmte-krachtkoppeling en energiezuinige ketels;
• de vernieuwing van de verlichting door LED in alle 10 gebouwen, zoals alle verlichting van het zwembadgedeelte;
• de vervanging van schrijnwerk op school de Burgstraat;
• het beheer en onderhoud van al deze installaties;
• quick wins.


Actieplan voor andere stedelijke gebouwen

Stad Geel zit niet stil en investeert ook in haar andere gebouwen volgens een opgemaakt energie actieplan. Ook werkt de stad Geel samen met IOK in het project kempen2020 en het burgemeestersconvenant om energie te besparen op het eigen grondgebied. Meer info hierover vind je op de website van Kempen 2020.